De kunst van het ouder worden

๐ƒ๐ž ๐ค๐ฎ๐ง๐ฌ๐ญ ๐ฏ๐š๐ง ๐ก๐ž๐ญ ๐จ๐ฎ๐๐ž๐ซ ๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ž๐ง:

๐˜๐˜ด ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ด๐˜ต ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ? ๐˜–๐˜ง ๐˜ด๐˜ญ๐˜ข๐˜ข๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ต๐˜ช๐˜ต๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฌ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ด๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ค๐˜ถ๐˜ญ๐˜ต๐˜ถ๐˜ถ๐˜ณ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ด? ๐˜๐˜ฌ ๐˜ท๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ง๐˜ช๐˜ฏ๐˜ช๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ด ๐˜จ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฅ. ๐˜๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜‰๐˜ข๐˜ณ๐˜ต๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ด ๐˜Ž๐˜ข๐˜ด๐˜ต๐˜ฉ๐˜ถ๐˜ช๐˜ด ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜œ๐˜ต๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ช๐˜ณ๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฐ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฐ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฌ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ด๐˜ต ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜Œ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ช๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ด ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต!ย https://lnkd.in/ec6rdQMs.

—————————————————

Wat gebeurt hier? Nou teveel om opย te noemen.ย Tineke Posthumusย enย Anita Kunstย vroegen ons in de workshop Kunst kijken als Avontuur om te reageren op een schilderij. En met onze 15 paar ogen zagen we gaandeweg steeds meer, al kwamen we er niet uit wat er nou precies gebeurde. Deze eenvoudige oefening leerde ons veel over onze eigen blik, en die van de anderen. De workshop begon met een inleiding over het werk van de stichtingย Fit Artย . In een filmpje zagen we hoe ouderen en mensen met een beperking reageren op kunst-activiteiten. Het waren vaak blije reacties: ze voelden zich gezien en gehoord. Dat gold ook voor sommige mensen die nog nooit in een museum waren geweest.
Volop inspiratie dus, deze ochtend!

—————————————————

Tijdens de inspiratieochtend op 26 mei heeft prof. drย Gerben Westerhofย de prof. dr. Knooklezing van 2023 verzorgd, met als thema “Levenskunst: de balans van verhalen in leven en zorg”. Gerben nam het publiek mee in de psychologie van levenskunst.

Centraal stond dat bij levenskunst niet alleen wordt gekeken naar wat er mis gaat (problemen en symptomen), maar juist ook naar wat er goed gaat (welzijn en geluk). Levenskunst gaat over aanpassingsvermogen, met een balans tussen klachten en welbevinden. Levensverhalen kunnen hierin een belangrijke rol spelen, dit kan leiden tot zingeving en verbondenheid.

Gerben nam het publiek mee in verschillende toepassingen om levensverhalen te stimuleren, en de onderzoeken die daarnaar zijn gedaan. Een van die toepassingen ging over resonantie in kunstperceptie, waarbij cliรซnten in de palliatieve fase werden gestimuleerd hun levensverhaal te delen door naar kunst te kijken en hen te vragen wat dit voor hen betekent. Ofwel, het gesprek aangaan met kunst. Zo kunnen we leren van kunst maken en kunst kijken.

————————————————–

Afgelopen vrijdag organiseerdeย NVG-KNOWSย (Nederlandse Vereniging voor Gerontologie: Kennisnetwerk Ouder Worden en Samenleving) een inspiratieochtend voor burgers en (toekomstige) professionals over โ€˜๐ƒ๐ž ๐ค๐ฎ๐ง๐ฌ๐ญ ๐ฏ๐š๐ง ๐ก๐ž๐ญ ๐จ๐ฎ๐๐ž๐ซ ๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ž๐งโ€™. De ochtend vond plaats in het Bartholomeus Gasthuis, in hartje Utrecht. In een prachtige zaal, met hoge plafonds, indrukwekkende kunst en een grote gevarieerde opkomst, heette prof. dr.ย Martijn Huismanย eenieder van harte welkom. Vervolgens trapte prof. dr.ย Gerben Westerhofย de ochtend af met de prof. dr. Knooklezing โ€˜Levenskunst: De balans van verhalen in leven en zorgโ€™. Tot slot gingen we onder leiding van experts uit de psychologie, filosofie, gerontologie en de kunsten met elkaar in gesprek en wisselden we ervaringen uit.